“Akıllı Teknolojilerle Geleceğin Tarımını Tasarlıyorum” TÜBİTAK 4004 Projesi Desteklenmeye Hak Kazandı

Manisa Celal Bayar Üniversitesi’nin de içinde yer aldığı Manisa Turgutlu Bilim ve Sanat Merkezi yürütücülüğündeki Katip Çelebi Üniversitesi işbirliği ile başvurusu tamamlanan Akıllı Teknolojilerle Geleceğin Tarımını Tasarlıyorum projesi, Turgutlu Kaymakamlığı, Turgutlu İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ve Turgutlu Belediyesi, Aydın Adnan Menderes Üniversitesi ve Aydın Ticaret Borsası  tarafından da destekleniyor. Projede hedef kitle Turgutlu’da öğrenim gören lise öğrencileri olarak belirlendi. Proje ile katılımcıların yaşadıkları bölgedeki tarımsal faaliyetler ve akıllı tarım uygulamalarına ilişkin ilgi ve farkındalık düzeylerinin arttırılması, mühendislik tasarım becerilerinin gelişmesi, mühendislik ve teknoloji alanında kariyer yapmaya yönelik motivasyonlarının ve robotik kodlama becerilerinin arttırılması hedefleniyor.

Akıllı Teknolojiler, Zirai Uygulamalarla Birleşiyor

Yürütücülüğünü Turgutlu Bilim ve Sanat Merkezi öğretmenlerinden Figen Eğin’in yaptığı proje kapsamında katılımcı öğrenciler, tarımda akıllı teknolojilerin kullanımı ve üretimi konusunda bilinç kazanacaklar. Projenin en önemli ayaklarını ise İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Yazılım Mühendisliği’nden Doç. Dr. Aytuğ Onan, Manisa Celal Bayar Üniversitesi Mekatronik Mühendisliği’nden Dr. Öğretim Üyesi Mevlüt Karaçor ve Yazılım Mühendisliği’nden Dr. Öğrt. Üyesi Emin Borandağ tarafından öğrencilere uygulanacak yapay zeka ve mekatronik etkinlikleri oluşturuyor. Öğrenciler ayrıca Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Renan Tunalıoğlu’dan akıllı tarım uygulamaları ve zeytinyağı tadımında farkındalık eğitimi alacak. Dr. Berrin Bayburt ile Sard Harabelerinde hazine avı etkinlikleri yapacaklar. Ayrıca Sarıgöl Tekno Tarım Atölyesi’nde İHA’ların tarımda kullanımlarını bizzat tecrübe edecekler.

Turgutlu Bilim ve Sanat Merkezi’nin 3D Yazıcı Laboratuarında 3D tasarımlar yaparak 3D yazıcılardan baskı alabilecek olan öğrenciler ayrıca Dr. Öğrt. Üyesi Nilüfer Atman Uslu ve Uzm. Gökben Turgut ile mobil uygulama etkinlikleri yapacaklar. Böylece geleceğin işgücü olan gençlerin, yenilikçi ve yaratıcı tasarımlar ortaya koyabilmesi bekleniyor.

AKILLI TARIMA YÖNELİK ROBOTİK TASARIMLAR SERGİSİ

Bu proje ile tarımda robotik ve akıllı teknolojilerin üretimi konusunda bilinç kazanacak olan gençlerin proje kapsamında ortaya koyacakları robotik tasarımları, Turgutlu Belediyesi etkinlik salonundaki sergide sunulacak. Projeye, proje web sitesi üzerinden 15 Temmuz 2021 tarihine kadar başvurulabiliyor.

Başvuru için: www.akillitarim4004.org